sergiler
ok önceki

100 dünya sanatçısı 600 eldivenle barış için ‘elele’ veriyor
Irak’ta barış istiyoruz

Atlanta’da yaşayan sanatçı Cecelia Kane tarafından organize edilen ve Irak Savaşı üzerine 100 sanatçının yorumundan oluşan “hand to hand - el ele” sergisine, Antalya’dan da bir el uzandı. Ressam İmren Çalışkan Tüzün de, 7 Mart – 26 Nisan tarihleri arasında Atlanta’da bulunan Spruill Galerisi’ndeki sergiye çalışmalarıyla katılıyor. 100 sanatçının 600 eldiven üzerine gerçekleştirdiği çalışmalarda, sanatçıların Irak Savaşı üzerine düşünceleri, yorumları, basında yer alan Irak Savaşı haberleriyle birlikte yer alıyor.
Cecelia Kane ile Şubat 2007’de Atlanta’da açtığı kişisel sergisinde tanıştığını söyleyen İmren Çalışkan Tüzün, “hand to hand” projesine, savaşın yakınında olan bir ülkenin sanatçısı olarak katıldığını belirtiyor. Projede yer alan her sanatçı için 6 gün belirlendiğini ve bu günlerde basında yer alan Irak Savaşı ile ilgili haberlerin toplandığını aktaran Tüzün, kendi çalışmasıyla ilgili şöyle konuştu: “30 Temmuz-04 Ağustos 2007 tarihleri arasında çok sıcak bir yaz yaşıyorduk. Yazılı ve görsel basında yer alan Irak haberlerine odaklanmak beni gerçekten çok üzdü. Günlük yaşamımızda, ‘Irak’ta patlama oldu, bir çok insan hayatını kaybetti’ gibi haberler bir an duyup, hemen sonra unuttuğumuz bir alışkanlığa dönüşür hale gelmişti. Oysa, bu tarihlerde yaşananlar bende daha derin izler bıraktı. İçinde bulunduğum ruh halini alt edebilmenin yolunu ise evimin balkonunda bulunan ‘Japon Gülü’nün Irak’ta barış için her gün bir çiçek açması için dua ederek aşmaya çalıştım”.
Tüzün, kendisine verilen tarihlerde, Türkiye’deki gazetelerde çıkan Irak’la ilgili haberleri, altı eldivenin üzerine taşıdığını; aynı günlerde açan çiçekleri ise “Irak’ta barış için evimden her güne bir çiçek” başlığıyla eldivenlerin avuç içine yerleştirdiğini söyledi.
“Sanat eldivenleriyle elele tutuşan 100 sanatçının çalışmalarının, Irak’ta barış için katkıda bulunmasını umuyorum” diyen İmren Tüzün, “Ülkelerin kendi kaderlerini kendilerinin tayin edebilmesi için, güçlü ülkelerin, güçsüz ülkeler üzerindeki ellerini çekmelerini diliyorum” dedi.
Sergiyi Antalya’ya da taşımak isteyen ve konuyla ilgili Antalyalıların desteğini bekleyen projenin küratörü Cecelia Kane ise çalışmalarına Mart 2003’te başladığını aktarıyor.
“O tarihten bu yana, savaşa karşı tepkimi göstermek için bir seri resim yapmaya başladım. Basit pamuklu kumaşı materyal olarak seçtim. Hemen hemen her gün, savaş hakkındaki yeni haberleri direkt bu pamuklu eldivenler üzerine resmettim. Her bir eldiven, bir tespihin taneleri gibi günlük kanıt oluşturdu. 2006 yılında, toplumsal diyaloğu devam ettirmek için 100 sanatçıyı projeme dahil ederek genişlettim”.

'hand to hand'

(el ele)

 

basın bülteni