Antalya’da Geri Dönüşüm Sorunu

Çok değil, bundan bir sene önce, 2009 yılının Eylül ayı başında çöp bidonlarının yanından geçerken irkilmiştik. İki üç gün içinde çöp dağcıkları oluşmuş, çevreyi de kokular sarmıştı. Neyse ki kısa zamanda bu soruna çözüm bulunmuş, o kötü görüntü ve kokudan kurtulmuştu kent. Bizler de rahat nefes almıştık.

O günlerde geri dönüşümün ne kadar elzem olduğu ortaya çıkmıştı aslında. Çöp bidonlarında kağıt ve kartonlar, pet şişeler, hatta ev eşyaları var olan sorunu bir kat daha büyütüp etrafa yayıvermişti. Geri dönüşümü mümkün olan bu atıklar ayrıştırılmış olsaydı o dağ gibi çöpler çevreye yayılmazdı.  

Oysa, geri dönüşüm için bir çalışma başlatan Muratpaşa Belediyesi apartmanlara konuyla ilgili bildiriler dağıtmış, ayrıştırılan atıkların toplanacağını da duyurmuştu. Ancak, bu duyurulara apartman görevlileri ve sakinleri tarafından yeterince ilgi gösterilmedi. O bildiriler toparlandı, bir köşeye atıldı, geri dönüşümde unutuldu. En azından oturduğumuz sitede bu şekilde oldu. Çevredeki apartmanlar da dahil, yaklaşık 50 dairelik sitede geri dönüşüme duyarsız kalınıyor.

Bunun nedenine gelince? Kentli toplayıp, biriktirdiği atıkların Belediye tarafından nasıl bir işleme tabi tutulduğunu ve nasıl bir geriye kazanım olduğunu bilmek istiyor. Onlar,  “biz çöpe atıyoruz, kağıt toplayıcılar alıyorlar nasıl olsa” diyorlar. Çöp toplayanlar yararlansın hiç olmazsa diye düşünüyorlar. Gündüz ya da geceleri çöp bidonlarının etrafında atıkları toplayan insanları görüyoruz.. Ekmeklerini oradan kazanıyorlar, bu doğru. Daha insanca yaşamaları için onlara bu yaşamı reva görmek haksızlık değil mi?  Onları da bu konuda bilinçlendirmek ve koşullarını düzeltmek de yerel yönetimlerin sorumluluğu içinde olmalı sanırım.

Gittikçe artan AVM’ler tüketim ruhunun daha da tırmanacağını gösteriyor. İnsanlar zorunlu ihtiyaçlarının dışında her gün yeni bir şeyler alıyorlar ve geri dönüşüm daha da ihtiyaç haline geliyor. Ne yapmalı da kentliye geri dönüşümün gerekliliği anlatılabilmeli?


Geri dönüşüm malzemelerinin depolama olanakları güvenli bir şekilde nasıl sağlanmalı?

Bu tür soruları daha da arttırmak mümkün.

Bu konunun gerekliliği konusunda başta mahalle sakinleri olmak üzere, apartman görevlilerine eğitim vermek gerekiyor. Geri dönüşümün neleri kapsadığı ve nasıl ayrıştırılması gerektiği anlatılabilir. Ayrıca, Belediyeler, topladığı malzemeleri nasıl dönüştürdüklerini ve nasıl kaynak yaratıldığı konusunda halkı bilgilendirebilir.

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri dünyanın en önemli sorunu olmaya devam ediyor. Bu nedenle doğayı korumak hepimizin sorumluluğu altındadır. Muratpaşa Belediyesi, bir takım sıkıntılara rağmen bireysel olarak bile biriktirdiğiniz geri dönüşümü gelip alıyorlar. Toplumsal duyarlılığı arttırmak belki de bireysel katkılardan başlıyor.

Muratpaşa Belediyesi’nin geri dönüşümü daha iyi anlatabilmesi için yeni bir tanıtımda bulunması ve konuya dikkat çekmesi gerekiyor.

İmren Çalışkan Tüzün